Deset pesnika pravi
Deset italijanskih pesnika
September 5, 2013
Cannone-Inveros-omot
Canone inverso
March 3, 2014
Jesenja prica

Mada je najpoznatiji pisac, Tomazo Landolfi (1908-1979) bio je i prevodilac i književni kritičar. Iza sebe je ostavio veliki broj priča i romana, često na granici groteske, fantastike i realizma, pa zato i danas predstavlja jedinstvenu pojavu među italijanskim autorima. Za svoje knjige je osvojio mnoge nagrade, uključujući i prestižnu „Strega“

Roman Jesenja priča (1947.) je verovatno njegovo najpoznatije delo van Italije. Na neki način, to je metafora o kraju i novom početku. Dok duhovi, strah i užasi rata dominiraju krajolikom, u središtu zapleta je klasična gotička horor priča. S druge strane, to je i neka vrsta lamentiranja zbog nasilnog kraja jedne epohe izazvanog, između ostalog, i Drugim svetskim ratom.

„Tamo gde ne vara naše srce, prevariće nas samo sudbina“, kaže pripovedač u „Jesenjoj priči“. Tajanstveni planinski zamak čuva tajnu nesrećne, ali večne ljubavi. Dok svuda okolo besni vihor rata, nepoznati mladi stranac pokušava da otkrije tragove skrivene ljubavne priče. Da li smrt može da uništi ljubav, da li prava ljubav ima sposobnost uskrnuća?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *