Svi su u pravu

Selindzer
Selindžer, stručnjak za neobavezne stvari
December 20, 2015
MIng 2
Reč za najveću snagu
February 28, 2016
Svi su u pravu omot
Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino, Napulj, 1970) italijanski je filmski reditelj, scenarista i književnik. Napustivši studije ekonomije, posvetio se filmu, i karijeru reditelja započeo kratkometražnim filmom „Raj“ (1994). Slede „Čovek više“ (2001), „Posledice ljubavi“ (2004), „Porodični prijatelj“ (2006), „Divo“ (2006; nagrada žirija Kanskog filmskog festivala), „Ovo mora da je to mesto“ (2011), „Velika lepota“ (2013) i „Mladost“ (2015).
Izdavačka kuća Feltrinelli objavila je 2010. godine Sorentinov roman ,,Svi su u pravu“, koji je ubrzo postao književni fenomen u Italiji, ušavši u uži izbor za nagradu ,,Strega“ i ,,Streza“ i osvojivši književnu nagradu „Vitorini“.


paolo-sorrentino Paolo Sorentino 2

Toni Pagoda, pevač zabavne muzike, tvrdoglavo je zaljubljen u život. Ima burnu prošlost, premda mu je tek četrdesetak godina. Moglo bi se reći da je Toni simbol svakog preterivanja: veliki potrošač svega, od droge i ženâ, do prijateljstva i nežnosti.

Ovaj nesvakidašnji roman toka svesti govori i o krepkoj i naprednoj Italiji od pre pola veka, kada je glavni junak imao sve što je mogao da poželi. Ali „ako počinješ životu da daješ smisao, znači da si ostario“, govori sam sebi Toni P., zagledan u suštinu i komičnost starosti, koja počinje da ga načinje, i otkrivajući sumanute razloge koji pojedine ljude čini uspešnim, a druge – potpunim gubitnicima.

Kada život postane previše složen, on shvata da je došao čas za promenu i odluči da nestane. Nastanjuje se u Brazilu, kida sve veze s Italijom, i godinama živi u prividnoj slobodi. Ipak, sudbina sve preokreće. Osetljivog na prijateljstvo, Tonija će novi, nenadano stečeni prijatelj povezati s naručiocem neobičnog koncerta, koji će ga posle dve decenije vratiti u Italiju.

Izdavač BOOKA, Beograd, 2016

http://www.booka.in/knjige/savremena-knjizevnost/svi-su-u-pravu-detalj

http://livetv.rs/Video/13122/Odrzana-promocija-Sorentinove-knjige-Svi-su-u.shtml

 

1 Comment

  1. Peca says:

    Fenomenalna knjiga! Teško je odlučiti u čemu se renesansni Sorentino bolje snalazi, da li u filmu ili u književnosti… Prevod je za desetku, u potpunosti očuvana stilska bujnost i bogatstvo jezika…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *