Nevažne tačke gledišta

Doniceti 800
Doniceti, lud od ljubavi
February 17, 2018
Baci
Udarac ili poljubac?
September 5, 2018
nevazne-tacke-gledista

„Nevažne tačke gledišta“, zbirka pripovedaka ili roman sačinjen od dvadeset tri priče-portreta, počiva na crno belim fotografijama nepoznatih i očito lažno imenovanih osoba, dela italijanskog fotografa Jakopa Benasija. Fotografije otvaraju vrata izmišljenim povestima o dvadeset troje junaka i njihovim sudbinama. Samo poslednja fotografija je prepoznatljiva: to je Paolo Sorentino glavom i bradom. Navodno nadahnut licima s fotografija, Paolo Sorentino, uz svoj neporecivi smisao za dočaravanje vizuelnog, slika ogromnu, višeslojnu i višeznačnu fresku savremenog, a opštevažećeg ljudskog postojanja: ta slika je bolna, dirljiva, ironična, i pre svega neverovatno duhovita. Od smeha do plača jedva je korak, kao i od ironije do ganutljivosti. Priče o prijateljstvu, ljubavi, vernosti i mržnji istovremeno su komične i tragične, često i melodrame, a neretko paranoje, opsesije i strasti. Deluju stvarno, ali ipak ih doživljavamo kao fantastične.

Čini se da se u „Nevažnim tačkama gledišta“ Paolo Sorentino pisac zabavio kao nikada dosad, i možda je ovo njegovo najuspelije književno delo. U njemu pokazuje svu raskoš darovitosti jedne renesansne ličnosti. I umesto preporuke  čitaocu, poslužićemo se Sorentinovom tvrdnjom da je genije osoba u čijem društvu se svako, bez obzira na godine i obrazovanje, oseća više nego prijatno. To posebno važi za ovu knjigu.

 

4 Comments

 1. Aleksandar says:

  Knjiga koju i dalje kupujem svim prijateljima za rodjendan…

 2. Anđelka says:

  Znala sam da je Sorentino genijalan reditelj, ali ne i da je tako dobar pisac …

 3. Peca says:

  Maštovito i pitoreskno, što je i za očekivati od Sorentina… Originalan pripovedački pristup očuvan u prevodu i savršeno transponovan na srpski… Preporučujem svima!

 4. Milena T says:

  Sorentino se čita u dahu. Sve preporuke za knjigu i prevod!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *