Moja genijalna prijateljica

Veštica Matuča
Veštice završiše u likeru i knjizi
May 8, 2016
Ikike-panorama-800
I mrtve pljačkaju, zar ne?
March 17, 2017
Moja genijalna prijateljica omot

Kada opisuju njene knjige, a posebno famoznu „napolitansku tetralogiju“ kritičari najčešće koriste prideve „fenomen“ i „famozno“, a ima i onih koji tvrde da ovako nešto do sada nije napisano.

Predgrađe Napulja, druga polovina pedesetih godina XX veka. S jedne strane siromaštvo i začeci nekog drugačijeg života, a sa druge bogatstvo mašte dve devojčice, Lile i Elene. Prva je mračna, žestoka, nepokolebljiva u svom odrastanju. Druga je blaga i naizgled potčinjena, ali upravo iz snage one prve uspeva da izvuče sopstvenu.

Njihovo često surovo nadmetanje, nekad prikriveno, a nekad otvoreno, kao da drži to Elenino i Lilino neraskidivo prijateljstvo. Bujna mašta čini da dve prijateljice vide život koji ih okružuje ne kao stvaran, već kao neku strašnu bajku. No ta je bajka istinitija i od najrazumnijeg uvida u stvarnost.

Priča o genijalnoj prijateljici ispričana je u prvom licu. Pripoveda je Elena kao zrela žena, u trenutku kad saznaje da je Lila svojevoljno nestala iz Napulja, brišući svaki trag svog postojanja…

Izdavač BOOKA, Beograd, 2016.

http://www.booka.in/knjige/moja-genijalna-prijateljica-detalj

2 Comments

  1. Aleksandra says:

    Drago mi je sto je ova knjiga postala jedna od najcitanijih u poslednjih godinu dana i sto se toliko prica o njoj, hvala za prevod i sto ste nam priblizili Elenu Ferante.

  2. Marijana says:

    Jedan od onih priča koje hipnotišu. Odličan sajt kao inspiracija za otkrivanje italijanskih pisaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *