Baci
Udarac ili poljubac?
September 5, 2018
3 Skriveno dvoriste - web
Priča o identitetskom nemiru
February 3, 2019
buzzati poema a fumeti600

POEMA A FUMETTI – DINO BUZZAT

Reč je o grafičkoj noveli Dina Bucatija (1906-1972) „Poema u stripu“ koju je „Mondadori“ objavio 1969. godine, a ubrzo osvojila nagradu za najbolji italijanski strip. Do sada je u Italiji doživela veliki broj izdanja.

Inače, smatra se kamenom temeljcem grafičke novele, a svakako prva grafička novela u Italiji (možda i u svetu). Kako sam posle toliko vremena došla na ideju da prevedem Bucatijev strip? Ivana Vujić mi nedavno rekla da počinje sa probama: nova drama Elfride Jelinek. O čemu je tu tačno reč? Mit o Orfeju i Euridici samo što je kod Jelinekove Orfej rok gitarista, pa ide po Euridiku s gitarom u ruci. Čekaj, rekoh, to je pozajmila od Bucatija, iz „Poeme u stripu“. Ispostavilo se da je to tačno.

Bucati, autor „Tatarske pustinje“, „Kolumbara“, „Prodavnice tajni“ i drugih dela, bio je poznati novinar, dugogodisnji urednik „Korijere dela sera“, pisac, slikar i scenograf. „Poema a fumetti“ kombinuje uobičajene bucatijevske teme i motive: fantastično, tajnovito, groteskno, uznemirujuće, bliski odnos ljubavi i smrti. Siže stripa je mit o Orfeju i Euridici, a legendu pisac dočarava, jasno, u modernom ključu. Radnja se zbiva u metropoli (Milano) krajem šezdesetih godina prošlog veka. Glavni junak je rok gitarista koji odlazi u svet mrtvih da dovede svoju voljenu. Međutim… Dakle, to je prava Bucatijeva fantastična priča mitskog sadržaja iskazana kroz strip. Brojni su Bucatijevi omaži u knjizi: Daliju, De Kiriku, Vorholu, Feliniju…Ilustracije su genijalne.

Kritika je od 1969. godine do danas uvek govorila o „Poemi u stripu“ kao o vrhunskom delu ovog književno-likovnog žanra. A, pored ostalog, pokazuje i koliko savremeni ilustratori zapravo duguju Dinu Bucatiju. Neki naši su ga doslovce kopirali. Zašto kod nas ova grafička novela nije prevedena? Verovatno su prevodioci zatajili, uvereni da je strip tek strip. A stripadžije mislile da je Bucati ozbiljni pisac. Takođe, uopšte mi nije jasno ni zašto se ne izvode Bucatijeve drame!

 

1 Comment

  1. Peca says:

    Spoj Bucatijeve fantastike i stripa konačno i u srpskom prevodu! Jezive slike i univerzum koji povezuje Dikensa, Felinija i Arđenta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *