Sirena koja se smeši

MIng 2
Reč za najveću snagu
February 28, 2016
Veštica Matuča
Veštice završiše u likeru i knjizi
May 8, 2016
Pet bajki - naslovna

Da li namerno ostavljamo simbole kao uspomenu, zagonetku, ili pouku budućim naraštajima? Zašto nikada ne znamo na vreme koji je najsudbonosniji trenutak našeg života? Koliko vrata treba da otvorimo da bismo nešto razumeli? Kada devojku bez oklevanja da zgrabimo? I koju priču da upamtimo?

Jedne noći pre pola milenijuma, 29. marta 1516. godine, u Veneciji, prestonici Mletačke republike, bučno su zalupljena jedna velika vrata. I zaključana. Tako je jedan deo varoši u parohiji Svetog Đirolama, ukupno tridesetak kuća, pretvoren u životni prostor za hiljadu doseljenika, Jevreja prognanih s raznih strana sveta. Odluka Veća desetorice i dužda Leonarda Loredana obradovala je te putnike, već umorne od stalnih selidbi, i slavili su taj događaj iako je kapija ograđenog dela varoši tokom noći ostajala zamandaljena, a izlazak njegovim žiteljima strogo zabranjen. Istini za volju, taj deo inače veličanstvenog grada njima dat na korišćenje nije bio baš toliko lep. Venecijanci su ga zvali Đeto (od glagola gettare, što znači – baciti, ili getto, odnosno otisak koji nastaje tamo gde se topi metal), budući da se tu ranije nalazila topionica bakra.

1 Div, kockar, cipela - web3 Skriveno dvoriste - web

Prvi doseljenici, Aškenazi, reč „đeto“ izgovarali su tvrdo – geto. I tako je nastao prvi Geto. U isti mah stvoren je i simbol čije nas značenje upućuje na nesagledivu snagu simbola uopšte, i na – što je pomalo zastrašujuće – moć njihovog preobražaja. Podseća nas da, svesno ili nesvesno, ostavljamo za sobom te simbole, kao zagonetke, uspomene, ili čak rane, budućim naraštajima.

Izdavač BOOKA, Beograd, 2016

http://livetv.rs/Video/13295/Predstavljene-bajke-o-Venecijanskom-getu.shtml

http://www.booka.in/knjige/savremena-knjizevnost/sirena-koja-se-sme%C5%A1i-pet-bajki-o-venecijanskom-getu-detalj

 

<iframe frameborder=”0″ src=”http://www.livetv.rs/upload/embed.php?videoid=14750″ width=”560″ height=”315″ allowfullscreen></iframe>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *